Att uppleva

Några ställen värda att se och uppleva

Stellenbosch

700px-Stellenbosch_fan_Papagaaiberch_grut

Efter Kapstaden är Stellenbosch den äldsta ort i Sydafrika som grundats av europeiska immigranter. Staden är uppkallad efter sin grundare, Simon van der Stel som 1679 grundade orten vid den första flod (Eerste River) han träffade på när han skickats ut av Jan van Riebeeck att undersöka områdena öster om nuvarande Kapstaden. Större delen av invånarna i Stellenbosch är afrikaaner. Ett stort antal ekar planterades i Stellenbosch vilket har gett staden smeknamnet Eikestad, ekstaden. Namnet Stellenbosch betyder Stel’s skog. Det dröjde till 1960-talet innan människor började bosätta sig i Stellenbosch och det tog inte lång tid innan de första vindruvorna planterades i den bördiga jorden – detta var början på ett världskänt vindistrikt.

Stellenbosch är väldigt attraktivt för både lokala och internationella turister, dels på grund av den fina naturen då staden är omringad av spektakulära berg, men även för att flera av världens mest kända vingårdar finns här. Här finns över ett hundratal olika vinproducenter som odlar sina viner på totalt 15 tusen hektar.  Deras mest kända viner är de Bourdauxliknande röda vinerna, men på senare år har även deras vita viner blivit mer populära. Sydafrika har faktiskt en egen druvsort som heter Pinotage och det är en korsning mellan två olika druvsorter, Pinor Noir och Cinsault. Ta tillfället i akt och passa på att njuta av de fantastiska mat- och vinupplevelserna som Stellenbosch har att erbjuda. Stadens gator kantas av vackra ekar och här finns många mysiga små restauranger, Kaféer och butiker att besöka. Du kan även besöka de flesta av vingårdarna som finns här och prova deras fantastiska viner.

Robertson

guardian-peak-restaurang-c398f3673a97ea0fa1011446d8374b1d

I hjärtat av Route 62 – Sydafrikas längsta vinrutt – och några mil sydost om Worcester, ligger Robertson i en dal omgiven av majestätiska berg. Med en mycket låg årsnederbörd, tufft klimat – heta, torra dagar och kalla nätter – och kalkrik jord har vinerna som produceras i detta område unika smaker och är av absolut världsklass. Här produceras några av Sydafrikas bästa viner såsom Weltevrede, Bon Courage, De Wetshof, Rooiberg, Bon Cap och Kranskop för att nämna några.

Dalen är känd som ”Vinrankornas och rosornas dal” och var från början mest känd för sina dessertviner men mer nyligen också bland annat Chardonnay och Sauvignon Blanc. I början av 1990-talet påbörjades ett rödvinsprojekt som nu har lyft fram områdets Shiraz och Cabernet Sauvignon till vinälskare både lokalt och internationellt.

Blyde River Canyon

Blyde-River-Canyon

Blyde River Canyon är det tredje största i hela världen, efter Grand Canyon i USA och Fish River Canyon i Namibia och har ett djup på hela 800 meter på sina ställen. Det är naturliga erosioner som har format detta magnifika landskap, med floden som rinner fram sakta mellan klippväggarna i Blyde River Canyon. Blyde River Canyon ligger i anknytning till panoramarutten och endast lite väster om den världskända Krugerparken. Hit ska du åka om du vill uppleva naturens charm och få se en fantastisk panoramavy.  Här finns mängder av olika sorters djur och växter som lever och härjar fritt. Platsen kallas även för ”Green Canyon” på grund av dess frodiga subtropiska lövverk. Inte nog med all fin natur och djuren som lever fritt, så har Blyde River Canyon även många platser du kan besöka för att få beskåda häpnadsväckande utsikt.

Moholoholo

Moholoholo är inte bara ett läger för turister, utan här finns det också ett djursjukhus, där man tar hand om skadade vilda djur och man har även ett program för att rädda hotade djurarter genom avel. Djursjukhuset är ideellt och drivs med hjälp av donationer.

http://www.moholoholo.co.za/WILDLIFE-REHABILITATION-CENTRE.htm

Bourke’s Luck Potholes

bourkes-luck-potholes

Bourke’s Luck Potholes är naturliga fenomen som räknas som början av Blyde River Canyon. Genom otaliga tidsåldrar har de virvlande strömmarna som uppstår när Treur River störtar ner i Blyde River skapat stora, cylindriska gropar i berggrunden. Bourke’s Luck Potholes ligger 35 km norr om Graskop och här hittar ni även ett mycket informativt besökcenter.

Three Rondavels

Three-Rondavels_1

Three Rondavels är tre stora bergsspiraler som stiger upp från den ena sidan av Blyde River Canyon. Dessa geologiska formationer är en av de många naturliga höjdpunkterna längs Mpumalangas Panorama Route. Ordet ”Rondavel” är ett sydafrikanskt ord som refererar till en traditionell rund hydda vanligen med halmtak. De tre välkända gigantiska topparna av kvartsit och skiffer med sina blottade bergväggar tornar upp sig mer än 700 m över det omgivande landskapet. Dessa toppar är uppkallade efter de tre mest besvärliga av hövding Maripi Mashiles fruar – de är (från vänster till höger) Magabolle, Mogoladikwe och Maseroto.

Mac Mac Falls

mac-mac-falls

Mac Mac Falls är ett 65 meter högt vattenfall som är utnämnt till nationalmonument. Detta tvillingfall var ursprungligen en enda ström men guldgrävare sprängde den i ett försök att avleda floden eftersom man ville utvinna guldet i berget över vilket floden störtade.

Lisbon Falls

lisbon-falls

Lisbon Falls är ett 92 meter högt vattenfall och även det högsta vattenfallet i området. Följ floden där den slingrar längs dess naturliga väg tills ni kommer till vattenfallet. Här förgrenar sig floden i tre strömmar innan den faller 92 m ner på klipporna nedanför. När ni står på den steniga utsiktsplatsen på toppen av fallen får ni illusionen att ni står bakom en ridå av vatten.

Berlin Falls

berlinfalls

Om ni är reser längs Panorama Route bör ni inte missa Berlin Falls. Fallet är format som en stort vit stearinljus, och rinner genom en naturlig sluss innan den faller 80 m ner i en djup pool. Detta är ett bra ställe för en simtur följt av en härlig picknick. Berlin Falls är ett av en hel rad vattenfall som finns i området. Här hittar ni även Horseshoe Falls, Lone Creek Falls, Bridal Veil Falls, Mac-Mac Falls och Sydafrikas högsta vattenfall Lisbon Falls.

Pilgrims Rest

Sydafrika_Pilgrims-Rest

Pilgrim’s Rest ligger längs den magnifika Panorama Route och området genomsyras av en mångfald av naturliga, kulturella och historiska pärlor. Det unika med denna historiska by är väldigt tydligt i alla museer och historiska platser som finns här. Pilgrim’s Rest erbjuder er ett fönster mot det förflutna och fångar andan i en svunnen tid och människorna i deras strävan efter guld. Hela staden förklarades 1986 som nationalmonument då det är som ett levande minne av de första dagarna av guldruschen i Sydafrika under slutet av 1800-talet/början av 1900-talet. Sedan dess har en dedikerad grupp av historiker, arkitekter och speciella intressegrupper noga följt all utveckling och alla renoveringar i orten för att försäkra sig om att den ska behålla sitt historiska utseende.

Hazyview

Drive-to-Nelspruit-from-Hazyview-South-Africa

Hazyview är den stad som ligger längst från Panorama Route, men i gengäld ligger den bara några kilometer från berömda Krugerparken. Hazyview är en liten stad som är känd för sin bananindustri. I själva verket är det det område som sägs ha det bästa klimatet i världen för odling av bananer och när ni passerar staden kommer ni att se rad efter rad av dessa tropiska odlingar. Det finns så mycket att uppleva och se här. Många tycker om att besöka Shangana Cultural Village som ligger på vägen mellan Hazyview och Graskop. Här kan ni köpa många härliga godsaker och kuriosa men ni kan också se det som ett studiebesök där ni kan få en inblick i de kulturer som finns i området. En av de mest populära aktiviteterna i Hazyview är att ta en tur i en varmluftballong – utsikten är verkligen spektakulär och helt oförglömlig! Det finns också många utmärkta vandringsleder i området och närheten till Krugerparken ger fina möjligheter till att åka på safari.

Sabie

2058_730x400

Sabie är en lugn och charmig liten stad som ligger i de malariafria delarna av provinsen Mpumalanga. Sabie uppkom ursprungligen under guldrushens dagar men de tidigaste invånarna i regionen var sanfolket. Detta härleds från de många bergsmålningar, artefakter och stenverktyg som man har hittat i området. Sabie är en perfekt semesterort för hela familjen och här finns något för alla och det är nästan omöjligt att bli uttråkad. Sabie ståtar med ett överflöd av spännande aktiviteter såsom turer i fyrhjulsdrivna fordon, fiske, bågskytte, turer i varmluftsballong över underbart vackra dalar, fågelskådning, forsränning, bergsklättring, vandring och så mycket mer.

Karta Panorama Route

PanoramaRouteMap